Profilaxia afectiunilor stomatologice:

Una dintre ideile fundamentale ale medicinei spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Acest principiu este valabil in orice ramura a medicinei, inclusiv in stomatologie.

Teama de medicina in general si de medicul stomatolog in special, face insa acest principiu foarte greu de aplicat in medicina de zi cu zi.

Igiena dentara este esentiala pentru a avea o dantura sanatoasa si implicit frumoasa. Lipsa igienei dentare sau o igiena orala precara determina complicatii locale, cum ar fi cariile dentare sau boala parodontala, afectiuni ce conduc la pierderea dintilor si atrofia oaselor maxilare precum si complicatii generale, de la simple la complicate (boli cardio-vasculare, metabolice, renale, respiratorii, neurologice, nastere prematura si multe altele).

Se stie ca placa bacteriana si tartrul dentar sunt principala cauza a aparitiei bolii parodontale, denumita popular si „boala dintilor frumosi si sanatosi”.

 

Sunt multe cazuri in care pacientul prezinta o dantura perfecta dar care poate avea un destin tragic,  ca urmare a acestei boli necrutatoare ce actioneaza incet si sigur, fara simptome deranjante si dureri care sa atraga atentia pacientului. Din pacate atunci cand apar primele semne de boala parodontala cum ar fi: inflamatia, sangerarea gingiei, chiar mobilitatea dentara, boala este deja instalata, mai mult, stadiul de evolutie este inaintat. Cele mai eficiente in depistarea precoce a bolii parodontale si instituirea unui tratament rapid si eficient sunt controalele periodice la medicul stomatolog.

Este indicat ca igienizarea profesionala  sa se realizeze inainte de inceperea oricarui tratament stomatologic, in special chirurgical/implantologic si apoi sa se efectueze cu periodicitate la fiecare 6-9 luni in functie de situatie.

Igiena orala se poate realiza si intretine in 2 moduri:
-igienizarea orala personala, individuala, efectuata zilnic, atat dimineata cat si seara la domiciliu de catre pacient.
-igienizarea profesionala, efectuata o data la 6 luni sau chiar mai putin, la 4 luni la purtatorii de lucrari protetice si implanturi sau 3 luni la  fumatori, in cabinetul dentar de catre personal specializat si tehnologie speciala.

Un control stomatologic efectuat la fiecare 6 luni poate sa ne scuteasca atat de dureri nedorite cat si de un tratament stomatologic lung si complicat.

Un rol la fel de important il are si igiena dentara corecta si constanta. Periajul dentar trebuie efectuat obligatoriu de doua ori pe zi insotit si de folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare: ata dentara si apa de gura. Periajul dentar trebuie efectuat corect cu miscari verticale care sa aplice gingia pe dinti (miscari de sus in jos pentru dintii maxilari si invers pentru dintii mandibulari) si cu o durata de aproximativ 3 minute.