Afecţiunile parodontale

0
2013

Paradontita – “Silent Killer”

Desi afectiunile parodontale (gingivita, parodontita, parodontoza avansata) afecteaza in mod surprinzator 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dintilor, aceastea sunt tratate cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor. Parodontoza este numita si “silent killer” sau boala dintilor frumosi. Data fiind importanta si incidenta bolii parodontale, clinica Cristi Dent acorda o atentie speciala tratamentului parodontozei. In acest sens, in cadrul clinicii exista o echipa de medici specializati in tratamentul parodontozei, care are ca si obiectiv principal informarea pacientilor asupra tratamentului parodontozei in toate aspectele ei, tratamentul acestei afectiuni prin metode chirurgicale si un permanent follow up asupra mentinerii rezultatelor tratamentului. Astfel, in clinica Cristi Dent anual zeci de pacienti beneficiaza cu succes de interventii chirurgicale reconstructive osoase si gingivale (operatii parodontale). Afectiunile gingivale sunt cea mai importanta cauza a pierderii dintilor la populatia adulta. “Ignorati-va dintii si veti ramane fara ei!” Dintii dumneavoastra ar trebui sa va serveasca toata perioada vietii. Cu o ingrijire adecvata acest lucru se poate realiza. Periajul regulat, folosirea atei dentare si vizitele periodice pentru detartraj si periaj profesional pot ajuta in evitarea bolilor parodontale care sunt principala cauza a pierderii dintilor. Cuvantul “parodontal” isi are originea in greaca veche si inseamna “in jurul dintelui”. Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii care sub forma de placa microbiana sau tartru adera de gingii, os si tesuturile inconjuratoare.
Acest proces este de obicei nedureros in primele faze, dar consecintele bolii parodontale sunt severe daca sunt lasate netratate.

Tipuri de boli parodontale:
1. Gingivita: Placa bacteriana irita gingiile, facandu-le sensibile si sangerande. Aceasta faza este inca reversibila.
2. Parodontita: Daca nu este indepartata, placa microbiana se transforma in tartru – piatra. Continuand sa creasca, acesta impinge insertia gingivala spre radacina sau o indeparteaza de dinte. Se formeaza astfel pungi intre dinte si gingie.
3. Parodontita avansata: Boala continua sa avanseze, distrugand mai mult osul si ligamentul parodontal. Din acest motiv, dintii, chiar si cei sanatosi, pot deveni mobili, cateodata trebuind extrasi.

Cu toate ca placa microbiana este principala cauza a bolii parodontale, exista si alti factori care o favorizeaza, ca fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, punti neadaptate corect marginal, obturatii dentare vechi, boli sistemice precum SIDA sau diabet, anumite tipuri de steroizi sau alte medicamente, bruxism si chiar o proasta alimentatie. Dinti sanatosi nu inseamna dinti fara carii. Un dinte aparent sanatos poate sa ascunda o afectare parodontala depistabila doar de catre medicul stomatolog. In situatia in care diagnosticarea bolii parodontale se face intr-o faza in care dintele se mai poate salva printr-o interventie de microchirurgie parodontala (Flap Debridemenet cu Regenerare Osoasa si Tisulara), pacientul are sansa de a-si pastra pe arcada dintii naturali. Sunt insa foarte multe situatii in care pacientul este diagnosticat mult  prea tarziu, cand singura solutie de reabilitare ramane aceea prin inserarea de implanturi dentare. Boala este evolutiva avand un final sigur: pierderea dintilor. Cauza este exclusiv microbiana, existand insa si o predispozitie genetica, care se combina cu factori favorizanti  precum fumatul, stresul, boli imune, diabet. Numarul persoanelor afectate de boala parodontala este destul de mare, aproximativ 3 din 4 adulti suferind de o forma sau alta a acestei boli cu toate acestea aceasta boala este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor.