Endodontia este specialitatea care se ocupa cu tratamentul canalului radicular si reprezinta baza stomatologiei,deoarece durata de viata a dintelui depinde in primul rand de corectitudinea acestui tratament. Tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului vascular nervos (a ìnervuluiî) din canalele radacinilor, urmat apoi de curatarea, largirea si sterilizarea acestor canale si apoi de obturarea lor. Obturatia de canal reprezinta ultima etapa a tratamentului endodontic si consta in sigilarea radacinilor cu materiale speciale, care previn infectiile.

Importanta tratamentului de canal realizat corect in cabinetul dentar:
Un tratament de canal realizat corect salveaza un dinte, care altfel ar trebui extras si ulterior inlocuit de un implant dentar sau de o lucrare dentara. In ultimii ani, perfectionarea metodelor de tratament endodontic a condus la reducerea numarului de dinti extrasi. Din ce in ce mai multi dinti distrusi sau infectati sunt astazi pastrati pe arcada, datorita performantelor obtinute de tratamentele de canal. Situatii care in trecut impuneau extractia se pot rezolva acum, datorita tehnicilor si materialelor de  ultima generatie. O mare parte din cazurile dificile (canalele curbe, canalele calcifiate, retratarile de canal)  pot fi tratate cu succes, pentru ca medicul dispune de o gama mult mai variata de tehnici de abordare a acestora.

Cum se realizeaza astazi un tratament de canal (endodontic) in clinica stomatologica?. Dintele prezinta in interiorul canalelor radacinior un tesut vascular si nervos(nervul), care asigura aportul de substante nutritive. Atunci cand are loc inflamarea sau infectarea acestui tesut, este necesara indepartarea lui.
Tratamentul de canal consta in eliminarea nervului din canalele radacinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigura sigilarea si impiedica infectia. Initial, acest tratament este realizat pentru a indeparta durerea si a vindeca sau a preveni infectia. Scopul final este mentinerea functionalitatii dintelui.

Corectitudinea unui tratament endodontic depinde doi factori: curatarea eficienta a canalului – sigilarea lui pe toata lungimea. Cu ajutorul instrumentarului modern se realizeaza o largire mai accentuate a canalului si o curatare net superioara, iar cu noile materiale de sigilare se obtine o obturatie de canal perfect etansa. Lungimea canalului este acum masurata electronic, astfel ca medicul stie exact pana unde ajunge obturatia de canal. Izolarea mai eficienta a dintelui asigura pe termen lung un prognostic mult mai bun, pentru ca nu se produce contaminarea intraoperatorie cu saliva.

Desi afectiunile parodontale (gingivita, parodontita, parodontoza avansata) afecteaza in mod surprinzator 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dintilor, aceastea sunt tratate cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor. Parodontoza este numita si “silent killer” sau boala dintilor frumosi. Data fiind importanta si incidenta bolii parodontale, clinica Cristi Dent acorda o atentie speciala tratamentului parodontozei. In acest sens, in cadrul clinicii exista o echipa de medici specializati in tratamentul parodontozei, care are ca si obiectiv principal informarea pacientilor asupra tratamentului parodontozei in toate aspectele ei, tratamentul acestei afectiuni prin metode chirurgicale si un permanent follow up asupra mentinerii rezultatelor tratamentului. Astfel, in clinica Cristi Dent anual zeci de pacienti beneficiaza cu succes de interventii chirurgicale reconstructive osoase si gingivale (operatii parodontale). Afectiunile gingivale sunt cea mai importanta cauza a pierderii dintilor la populatia adulta.
“Ignorati-va dintii si veti ramane fara ei!” Dintii dumneavoastra ar trebui sa va serveasca toata perioada vietii. Cu o ingrijire adecvata acest lucru se poate realiza. Periajul regulat, folosirea atei dentare si vizitele periodice pentru detartraj si periaj profesional pot ajuta in evitarea bolilor parodontale care sunt principala cauza a pierderii dintilor. Cuvantul “parodontal” isi are originea in greaca veche si inseamna “in jurul dintelui”. Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii care sub forma de placa microbiana sau tartru adera de gingii, os si tesuturile inconjuratoare. Acest proces este de obicei nedureros in primele faze, dar consecintele bolii parodontale sunt severe daca sunt lasate netratate.

Tipuri de boli parodontale:
1. Gingivita: Placa bacteriana irita gingiile, facandu-le sensibile si sangerande. Aceasta faza este inca reversibila.
2. Parodontita: Daca nu este indepartata, placa microbiana se transforma in tartru – piatra. Continuand sa creasca, acesta impinge insertia gingivala spre radacina sau o indeparteaza de dinte. Se formeaza astfel pungi intre dinte si gingie.
3. Parodontita avansata: Boala continua sa avanseze, distrugand mai mult osul si ligamentul parodontal. Din acest motiv, dintii, chiar si cei sanatosi, pot deveni mobili, cateodata trebuind extrasi.

Cu toate ca placa microbiana este principala cauza a bolii parodontale, exista si alti factori care o favorizeaza, ca fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, punti neadaptate corect marginal, obturatii dentare vechi, boli sistemice precum SIDA sau diabet, anumite tipuri de steroizi sau alte medicamente, bruxism si chiar o proasta alimentatie. Dinti sanatosi nu inseamna dinti fara carii. Un dinte aparent sanatos poate sa ascunda o afectare parodontala depistabila doar de catre medicul stomatolog. In situatia in care diagnosticarea bolii parodontale se face intr-o faza in care dintele se mai poate salva printr-o interventie de microchirurgie parodontala (Flap Debridemenet cu Regenerare Osoasa si Tisulara), pacientul are sansa de a-si pastra pe arcada dintii naturali. Sunt insa foarte multe situatii in care pacientul este diagnosticat mult  prea tarziu, cand singura solutie de reabilitare ramane aceea prin inserarea de implanturi dentare. Boala este evolutiva avand un final sigur: pierderea dintilor. Cauza este exclusiv microbiana, existand insa si o predispozitie genetica, care se combina cu factori favorizanti  precum fumatul, stresul, boli imune, diabet. Numarul persoanelor afectate de boala parodontala este destul de mare, aproximativ 3 din 4 adulti suferind de o forma sau alta a acestei boli cu toate acestea aceasta boala este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor.

Rapid, sigur și eficient!. Cu toții ne dorim dinți albi și sanătoși, insă odata cu vîrsta dinții noștri se pigmentează și își pierd luciul. Sunt o mulțime de factori precum dieta(cafea, ceai, băuturi carbogazoase) modul de viață (fumatul) ce inițiază îngalbenirea dinților. Daca aștepți sa scapi de culoarea neplacută si petele de pe dinți atunci ești în locul potrivit.

Întreaga procedură de înalbire dureaza circa 2 ore, în dependență de nuanța dinților înainte de tratament, deobicei poți obține un rezultat de la 4 la 8 nuanțe mai luminoase. Albirea dentara este cea mai simplă și comfortabilă procedură neinvazivă care albește dinții deobicei cu 3-8 nuanțe într-o singură vizită în cabinetul medicului stomatolog.

Aceasta procedură este recomandată pentru dinții naturali și pacienților care nu au multe plombe sau orice alte lucrari în zona frontală. Efectele procedurii de albire dentară profesională pot dura pîna la 3 ani, menținerea acesteia depinde de obiceiurile de viață pe care le are pacientul pe termen lung ( fumează sau consumă cu regularitate alimente și bauturi colorante).

Rezultatele sunt vizibile dintr-o singura ședință. Rezultatele variază de la o persoana la alta  în dependență de particularitățile structurale individuale ale dinților.

Fii co-autorul propriului zîmbet. Excelenta in stomatologia functionala si estetica este atinsa in mod prioritar printr-o abordare sistemica a procedurii de diagnosticare, prin comunicare si planificare a tratamentului, prin executia si lucrari de mentenanta . Digital Smile Design (DSD) este un procedeu computerizat ce simulează rezultatul final al tratamentului, permițând astfel vizualizarea rezultatelor procedurilor ce urmează a fi efectuate chiar înainte de prima ședință de tratament. Primul pas este de a analiza imaginea in ansamblu, pornind de la personalitate, la trasaturi faciale si continuaind cu analiza dentara si faciala.Folosim comunicarea vizuala cu pacientii nostri, aratindu-le rezultatul final si modul in care ar putea arata viitoarea lucrare estetica. În prezent dorința pacienților este de a poseda un zimbet natural și frumos ce se afla în armonie cu caracteristicile fizice și cel mai important cu caracterul lor.Noi suntem conștienți de toți acești factori ce sunt necesari și contribuie la satisfacerea pacienților de accea folosim cele mai noi si sigure tehnologii în practica de zi cu zi.

Descoperă, pas cu pas, ce înseamnă tehnologia Digital Smile Design și cum te poate ajuta să îți vizualizezi rezultatul final înainte de a începe efectiv tratamentul stomatologic. Tehnica Digital Smile Design este un concept științific certificat internațional și utilizat de peste 8 ani în clinicile de top din întreaga lume pentru a oferi un plus de calitate tratamentelor de estetică dentară. „DSD ne ajută efectiv să îi arătăm pacientului ceea ce noi, ca medici, știm că va fi ca rezultat final încă de la prima consultație. Le spun de fiecare dată pacienților că dincolo de a avea dinți perfecți, de revistă, contează ca zâmbetul nou să fie sănătos și să completeze caracterul și fizicul pacientului.”

Pentru ce tratamente este recomandată această tehnică digitală?. DSD este potrivit pentru o serie de tratamente de estetică dentară care au rolul de schimba zâmbetul pacientului cu ajutorul fațetelor dentare, coroanele dentare și chiar în cazul reabilitărilor orale complexe cu implant dentar. Mulțumită tehnologiei și a informațiilor obținute, medicul specialist va prezenta cu ajutorul programului digital un nou design al zâmbetului tău. Simularea mai multor posibilități de tratament îți oferă opțiuni diferite și îți permite să alegi varianta optimă de tratament, având la dispoziție animații și imagini de înaltă calitate.

Testarea noului zimbet Designul digital  al zimbetului, este transpus de medic printr-un mock up diagnostic, material provizoriu ce se aplica temporar pe dintii tai pentru a se vedea diferenta dintre aspectul initial si cel final al zimbetului . Vei ști exact cum va arata noul tău zîmbet înainte de a incepe tratamentul. DSD îți permite sa fii co-autorul propriului zimbet alături de medicul tău care va elavua, planifica și executa lucrarea precis și previzibil.

Fațetele Ceramice reprezintă la ora actuală tratamentul de elecție din arsenalul stomatologiei estetice.

Majoritatea pacientilor interesati de fatete dentare solicita imbunatatirea estetica a zimbetului, de fapt pe linga un instrument estetic fațetele dentare permit indreptarea problemelor ocluzale ce induc abraziunile dentare si modificarea pozitiei dintilor.Uneori fatele dentare nu sunt doar un element recomandat dar o metoda eficienta de tratament a unor patologii ocluzale, patologii de forma,volum si culoare.

Beneficiile tratamentului cu fatele dentare: Naturalete – Imita perfect dinții naturali prin proprietati optice inalte ale materialelor ceramice. Rezultate Imediate – Minim Invaziv

Fațetele oferă posibilitatea unei preparari minime față de țesuturile dentare restante. După preferință – Se poate alege nuanța de alb dorita – Insesizabile, sunt atit de naturale incit sunt insesizabile. -Rezista – Stabilitate coloristica garantata in timp.

Care este durata de viata a fatetelor dentare? Intre 7 si 20 de ani.Durata lor de viata depinde de sanatatea dintilor, a gingiei si a sanatatii orale in general.O fateta cazuta poate fi refacuta sau inlocuita fară probleme.

De cite fatete avem nevoie pentru un nou zimbet? In functie de cit de larg e zimbetul, de obicei 8 sau 10 fatete dentare.

Fatele din ceramica se pateaza la consumul de alimente precum ceai,cafea sau vin? Nu. Schimbarea culorii dintilor cu ajutorul fatetelor dentare ceramice e permanenta.

Protetica dentara inseamna refacerea dintilor prin lucrari fixe: fatete, coroane si punti dentare, precum si prin lucrari mobile sau mobilizabile: proteze totale sau partiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.

Atunci cand, din diverse motive, din dinte lipseste o portiune ce nu poate fi refacuta prin obturatie (plomba), sau peretii dentari sunt prea subtiri pentru a suporta presiunile masticatorii, e necesara acoperirea dintelui cu o coroana.
De asemenea, cand lipseste un dinte de pe arcada si spatiul gol e marginit de dinti ce nu sunt integri, sunt deteriorati, cariati sau au obturatii coronare (plombe), se recurge la o punte. Se imbraca dintii limitrofi si se inlocuieste spatiul edentat cu o coroana care sa refaca fizionomia si functionalitatea pierdute.

Cand spatiul ramas gol dupa extractia unui dinte e marginit de dinti integri se recurge la implant pentru refacerea arcadei incomplete.
Atunci cand pacientul pierde un numar mare de dinti si, din diverse motive acestia nu pot fi inlocuiti prin lucrari fixe, ca punti sau implante, se recurge la lucrari protetice mobile, proteze ce trebuie indepartate dupa fiecare masa pentru igienizare.

Folosim materiale de cea mai buna calitate si colaboram cu tehnicieni foarte bine pregatiti, de aceea va oferim lucrari personalizate, nu numai remarcabile din punct de vedere estetic, dar si functional.

Executam:
– fatete ceramice sau din compozit;
– coroane pe implant;
– coroane si punti din portelan pe suport metalic;
– coroane si punti din portelan pe suport de zirconiu;
– lucrari din portelan fara suport metalic;
– proteze acrilice si elastice, totale si partiale
– proteze pe implanturi;
– proteze scheletate cu sisteme speciale.

Este o rădăcină din aliaj de titan care are ca scop înlocuirea unui dinte pierdut din diferite cauze. Materialele din care sunt fabricate implanturile dentare sunt biocompatibile și bioinerte astfel încât acestea nu pot fi respinse de către organismul în care sunt implantate. Pentru ca un implant să aibă o durată de viață cât mai lungă, acesta trebuie să fie înconjurat de țesut osos 1,5 – 2 mm. Oasele maxilare încep să se resoarbă natural odată cu pierderea dinților, astfel încât la 6 luni de la extracție, volumul pierdut poate să ajungă și la 60% din cel inițial. De aceea, este foarte important ca atunci când se extrage un dinte, medicul să fie minim invaziv astfel încât trauma chirurgicală să fie redusă la minim. În aceeași sedință medicul chirurg ia măsurile de prevenție a resorbției osoase sau de reconstrucție, dacă este cazul. Longevitatea restaurărilor cu suport implantar depinde de poziționarea corectă a implanturilor în oasele maxilare. Forțele masticatorii (funcționale) trebuie să acționeze în axul implantului astfel încât acesta să sufere un proces de remodelare osoasă perimplantară minimă. Când înălțimea și grosimea osului este limitată, este necesar să se recurgă la regenerarea ghidată a ţesutului osos. Tehnicile de augmentare osoasă includ utilizarea unui biomaterial care menţine volumul osos. Regenerarea osoasă, în unele cazuri, poate fi făcută simultan cu introducerea implanturilor. În alte cazuri, augmentarea osoasă trebuie să se facă premergător inserării de implanturi dentare, urmând ca acestea să fie inserate în noul os format ulterior finalizării procesului biologic.

SINUS LIFT

Se efectuează atunci când nu există o cantitate suficientă de os, dar se doreşte inserarea unor implanturi în zona laterală maxilară. Este o umplere parțială a sinusului maxilar, care are ca rezultat ridicarea podelei pentru a crea un sprijin biomecanic pentru implanturile care se vor insera. Pierderea dinților implică reducerea treptată a osului alveolar care îi susține și care conține rădăcinile lor. Această condiție este asociată cu creșterea volumului de aer în sinus. În plus, o atrofie la acest nivel este adesea asociată cu o densitate osoasă inadecvată pentru o stabilizare suficientă a implanturilor şi pentru a avea un rezultat favorabil în timp.

Serviciile de stomatologie generală pe care vi le oferim includ – pe lângă examenul de rutină, curățarea danturii, detartrajul și alte metode de prevenție – terapia cariilor dentare.

Terapia cariilor dentare face parte din odontologie și se referă la repararea efectelor cauzate de cariile dentare, de traume și diverse alte afecțiuni ale cavității bucale. Printre procedurile specifice de tratament se numără obturațiile cu materiale compozite (plombele) și terapia canalului radicular (îndepărtarea țesutului infectat din canalul radicular).

Profilaxia afectiunilor stomatologice: Una dintre ideile fundamentale ale medicinei spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Acest principiu este valabil in orice ramura a medicinei, inclusiv in stomatologie. Teama de medicina in general si de medicul stomatolog in special, face insa acest principiu foarte greu de aplicat in medicina de zi cu zi. Igiena dentara este esentiala pentru a avea o dantura sanatoasa si implicit frumoasa.

Lipsa igienei dentare sau o igiena orala precara determina complicatii locale, cum ar fi cariile dentare sau boala parodontala, afectiuni ce conduc la pierderea dintilor si atrofia oaselor maxilare precum si complicatii generale, de la simple la complicate (boli cardio-vasculare, metabolice, renale, respiratorii, neurologice, nastere prematura si multe altele). Se stie ca placa bacteriana si tartrul dentar sunt principala cauza a aparitiei bolii parodontale, denumita popular si „boala dintilor frumosi si sanatosi”. Sunt multe cazuri in care pacientul prezinta o dantura perfecta dar care poate avea un destin tragic,  ca urmare a acestei boli necrutatoare ce actioneaza incet si sigur, fara simptome deranjante si dureri care sa atraga atentia pacientului.

Din pacate atunci cand apar primele semne de boala parodontala cum ar fi: inflamatia, sangerarea gingiei, chiar mobilitatea dentara, boala este deja instalata, mai mult, stadiul de evolutie este inaintat. Cele mai eficiente in depistarea precoce a bolii parodontale si instituirea unui tratament rapid si eficient sunt controalele periodice la medicul stomatolog. Este indicat ca igienizarea profesionala  sa se realizeze inainte de inceperea oricarui tratament stomatologic, in special chirurgical/implantologic si apoi sa se efectueze cu periodicitate la fiecare 6-9 luni in functie de situatie.

Igiena orala se poate realiza si intretine in 2 moduri:
-igienizarea orala personala, individuala, efectuata zilnic, atat dimineata cat si seara la domiciliu de catre pacient.
-igienizarea profesionala, efectuata o data la 6 luni sau chiar mai putin, la 4 luni la purtatorii de lucrari protetice si implanturi sau 3 luni la  fumatori, in cabinetul dentar de catre personal specializat si tehnologie speciala.

Un control stomatologic efectuat la fiecare 6 luni poate sa ne scuteasca atat de dureri nedorite cat si de un tratament stomatologic lung si complicat. Un rol la fel de important il are si igiena dentara corecta si constanta. Periajul dentar trebuie efectuat obligatoriu de doua ori pe zi insotit si de folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare: ata dentara si apa de gura. Periajul dentar trebuie efectuat corect cu miscari verticale care sa aplice gingia pe dinti (miscari de sus in jos pentru dintii maxilari si invers pentru dintii mandibulari) si cu o durata de aproximativ 3 minute.